Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση 3ου Διεθνούς Συμποσίου Προσχολικής και Σχολικής Παιδαγωγικής

Σύγχρονες Τάσεις στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών και στη Διδασκαλία
Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου,
Λευκωσία, 23 – 24 Απριλίου 2016, Κύπρος

Μετά και την επιτυχημένη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συμποσίου τον περασμένο Μάιο στα Ιωάννινα, το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής και Σχολικής Παιδαγωγικής θα φιλοξενηθεί από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Κύπρου στη Λευκωσία μεταξύ 23-24 Απριλίου 2016. Το Συμπόσιο θα έχει τίτλο Σύγχρονες τάσεις στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών και Διδασκαλία.
Στόχοι & Προτεραιότητες Συμποσίου
Η ανάγκη για αποτελεσματική αξιοποίηση του χρόνου, της σκέψης, της δημιουργικότητας, των ιδιαίτερων ταλέντων και κλίσεων των παιδιών στο σχολείο συχνά εκδηλώνεται σε νόμους, πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και πρακτικές πολλών εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο. Η δημιουργία και υλοποίηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων τόσο σε μικροεπίπεδο όσο και σε μακροεπίπεδο που να στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος και στη μεγιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των παιδιών σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων φαίνεται – και χρειάζεται – να ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη. Παράλληλα, η διαφοροποίηση της διδασκαλίας σε τάξεις μικτής ικανότητας και η αξιοποίηση εποικοδομητικών μεθόδων διδασκαλίας που να στοχεύουν σε καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης αλλά και δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος των παιδιών προβάλλουν ως απαραίτητες παιδαγωγικές επιλογές. Για να υλοποιηθούν, όμως αυτές, επιβάλλεται η συνεχής εκπαίδευση, επιμόρφωση και ενίσχυση των διδακτικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών ως προς την εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών μεθόδων, τακτικών και προσεγγίσεων. Ταυτόχρονα, τίθεται, βέβαια, ο προβληματισμός του πώς πρέπει να γίνεται, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική, καθώς έχει στην πράξη αποδειχτεί ότι αποπλαισιωμένες και μικρής διάρκειας προσπάθειες επιμόρφωσης και στήριξης εκπαιδευτικών δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές και παρόμοιου τύπου προκλήσεις, το Συμπόσιο με θέμα “Σύγχρονες τάσεις στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων και τη Διδασκαλία”, στοχεύει να αποτελέσει μέσο και χώρο ακαδημαϊκής σκέψης, διεπιστημονικής έρευνας, επαγγελματικής τεκμηρίωσης και αναστοχαστικού διαλόγου για ακαδημαϊκούς, ερευνητές/τριες, διδακτορικούς φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και επαγγελματίες στην εκπαίδευση και την Παιδαγωγική στην παιδική ηλικία.

Για αυτούς τους λόγους, οι διοργανωτές προσκαλούν προτάσεις/περιλήψεις από το ακαδημαϊκό πεδίο της εκπαίδευσης σε σχέση με θεωρία, πρακτική ή/και έρευνα που να σχετίζεται με τις θεματικές προτεραιότητες του συνεδρίου. Περισσότερα:http://ecp16.earlychildhoodpedagogy.gr/about-event/news/102-call3rd

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 5ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»


Σύμφωνα με την απόφαση 01/16/12.10.16 του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση – ΕΤΠΕ, προσκαλεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέλη Δ.Ε.Π. και ερευνητές συναφών γνωστικών αντικειμένων από Πανεπιστημιακά και Δημόσια Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας, για τη φιλοξενία του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία».
Το συνέδριο προγραμματίζεται για την Άνοιξη του 2017.
Ο φορέας που θα αναλάβει τη διοργάνωση του Συνεδρίου, δεσμεύεται ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρονται στα σχετικά κείμενα που βρίσκονται αναρτημένα στο δικτυακό τόπο της ΕΤΠΕ και ειδικότερα όσα αφορούν στο ρόλο των επιτροπών του Συνεδρίου.
Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 20η Μαρτίου 2016.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΠΕ

1. Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή “Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό και Ηλεκτρονική Μάθηση 2.0”
Το Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή “Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό και Ηλεκτρονική Μάθηση 2.0” οργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ).
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Κόρινθο στις 26-27 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος, Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη). περισσότερα:http://eprl.korinthos.uop.gr/eloer2016/?page_id=2

 2. 10ο Πανελλήνιο και Διεθνές Συνέδριο «Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση»

Το συνέδριο αποτελεί το επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ).
Στοχεύει να αποτελέσει βήμα ακαδημαϊκού διαλόγου των σύγχρονων επιστημονικών προσεγγίσεων στο πεδίο των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και της ηλεκτρονικής μάθησης γενικότερα. Μετά την πρώτη του διοργάνωση στα Ιωάννινα (1999) με τον τίτλο «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση», το Συνέδριο έχει φιλοξενηθεί από Πανεπιστήμια σε πολλές ελληνικές πόλεις: στην Πάτρα (2000), στη Ρόδο (2002), στην Αθήνα (2004), στη Θεσσαλονίκη (2006), στη Λεμεσό (2008), στην Κόρινθο (2010), στο Βόλο (2012) και στο Ρέθυμνο (2014).
Το 10ο Πανελλήνιο και Διεθνές Συνέδριο «Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής («Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση» και «Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης από Απόσταση») και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Περισσότερα: http://hcicte2016.etpe.gr/el/

3. 8ο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής»

Το έναυσμα για την καθιέρωση του Συνεδρίου «Διδακτική της Πληροφορικής» αποτέλεσε η 1η Ημερίδα «Διδακτική της Πληροφορικής», που οργανώθηκε στην Αθήνα το 2001. Ακολούθησε μια Διημερίδα το 2003 στο Βόλο, που αποτελεί και την ουσιαστική αρχή του θεσμού. Από τότε το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει φιλοξενηθεί από διάφορα Πανεπιστήμια σε πολλές ελληνικές πόλεις: Κόρινθος (2005), Πάτρα (2008), Αθήνα (2010), Φλώρινα (2012) και Ρέθυμνο (2014).
Το 8ο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής» διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής («Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση» και «Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης από Απόσταση») και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει το βήμα παρουσίασης και διαλόγου σχετικά με ερευνητικές μελέτες και εργασίες, προτάσεις, αναλύσεις και θεωρητικά πλαίσια που σχετίζονται με τη Διδακτική της Πληροφορικής και τη διδασκαλία της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το Συνέδριο απευθύνεται στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα που ασχολείται με την έρευνα στη διδακτική της Πληροφορικής και τη διδασκαλία της Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιμόρφωση.
Το 8ο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής» διεξάγεται παράλληλα με το 10ο Πανελλήνιο και Διεθνές Συνέδριο «Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση».
Το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση» θα αφιερώσει έναν τόμο σε εργασίες του Συνεδρίου, για τις οποίες θα υπάρξει ειδική πρόσκληση.
Για πρόσθετες ή νεότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, την υποβολή εργασιών, προτάσεις διοργάνωσης συμποσίου ή στρογγυλής τράπεζας κλπ., οι σύνεδροι καλούνται να ανατρέξουν στο δικτυακό τόπο του Συνεδρίου ή να επικοινωνήσουν με την ηλεκτρονική διεύθυνση didinfo2016@etpe.gr.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ» Θεσσαλονίκη, 8 - 10 Απριλίου 2016 - 1η Ανακοίνωση

Σκοπός του Συνεδρίου
Σκοπόςτου Συνεδρίου είναι να προωθηθεί και να προαχθεί γόνιμος και δημιουργικός διάλογος στην εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τις αιτίες της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, καθώς και να τεθούν οι βάσεις ευρύτερων προβληματισμών, ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν οι προοπτικές αποτελεσματικής διαχείρισης στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισής της.


Σε ποιους απευθύνεται
  • Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ
  • Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ
  • Στελέχη της εκπαίδευσης
    • Επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτές ενηλίκων με ενδιαφέρον για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Σχολικής Bίας στην εκπαίδευση
  • Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
  • Υπεύθυνους φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Σχολικής Βίας


     Θεματικές Ενότητες

  • Ερευνητικές μελέτες σε θέματα Σχολικής Βίας και εκφοβισμού
  • Καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές και προτάσεις που προωθούν νέες αντιλήψεις στην εκπαίδευση, για την πρόληψη και αντιμετώπισή της σχολικής βίας στο σχολείο και στο σπίτι
  • Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας 
  • Τα προγράμματα σπουδών και η Σχολική Bία
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα βίας
  • Η συμβουλευτική των γονέων
  • Εργαστηριακές Παρουσιάσεις

(Συνημμένα τα αντίστοιχα έντυπα κατάθεσης περιλήψεων, τα οποία βρίσκονται παράλληλα
αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.synedrioparatvias.kmaked.eu )

Συνημμένα:
Download this file (entypo-parousiasis2.doc)Έντυπο Υποβολής Εργασίας[ ]184 kB
Download this file (entipo-ergastiriou2.doc)Έντυπο Υποβολής Εργαστηρίου[ ]183 kB
Download this file (synedrio2016-1n.pdf)1η Ανακοίνωση Συνεδρίου[ ]332 kB